Spelet 8 ball går ut på att sänka den svarta bollen med nummer 8, men innan man får göra det måste man ha sänkt alla bollar i sin serie – antingen de ”halva” bollarna (9-15) eller de helfärgade (1-7), beroende på vilken bollserie man blivit tilldelad.

Så spelar man 8 ball – sprängning och tilldelning av serie (hela/halva)

Spelet sätts igång genom en sprängning där de 15 biljardbollarna är upplagda i en triangel (se illustrationen nedan), första bollen placeras över markeringen som finns på biljardbordet. Försök lägga bollarna så tight (i press) som möjligt, det ger en bättre spridning av bollarna efter de har träffats.

biljard 8-ball sprängning

Exempel på korrekt uppläggning av bollarna vid sprängning: svart boll (nr. 8) ska alltid ligga i mitten av triangeln, som bilden visar. Vilken serie (hel eller halv) bollen som träffas först vid sprängningen (nr. 3) tillhör spelar ingen roll, bara bollarna bakom tillhör olika serier (nr. 1 och nr 12). Bollarna på sidan av triangeln läggs sedan i varannan serie ner till hörnen (nr. 2 och 13) som då får olika serier. Placeringen på resten av bollarna (10, 9, 7, 11, 6) har (såvitt jag vet) ingen betydelse.

Korrekt sprängning

För att sprängningen ska vara giltig behöver antingen en boll sänkas eller minst fyra bollar träffa en vall. Sänks (minst) en boll i sprängningen får spelaren fortsätta, annars går turen över till motspelaren.

Tilldelning av bollserie

Vilken serie man får (om man blir ”hela” eller ”halva”) bestäms av den spelare som först avsiktligt sänker en boll efter sprängningen, bollar sänkta i själva sprängningen räknas inte som avsiktliga. Efter sprängningen, och innan någon boll har sänkts avsiktligt, är bordet öppet.

Spelets gång – turordning och dessäng.

Man får fortsätta spela så länge man sänker sina bollar på ett korrekt sätt.

Bollarna måste sänkas med dessäng vilket innebär att när stötarna inte är uppenbara ska man kunna ange vilken boll man ska sänka och i vilket hål innan stöten. Man kan även meddela ”säkerhet” istället för att en specifik boll ska sänkas, turen går då över till motspelaren, eventuella bollar som sänks under stöten ligger kvar i hålen.

Man behöver inte sänka bollarna i någon speciell ordning (som i 9 ball) men måste hela tiden träffa en boll tillhörande sin egen serie först, annars blir det foul (se nedan).

Att sänka 8:an – så vinner (och förlorar) man i 8 ball

För att vinna en omgång i 8 ball behöver man först sänka alla bollar i sin nummerserie och därefter 8:an. Precis som övriga bollar behöver 8:an sänkas med dessäng, dvs i det hålet som man förannonserar.

Sänker man både 8:an och vit boll i samma stöt förlorar man omgången direkt, samma gäller även om 8:an sänks innan man har sänkt alla bollar i sin serie.

biljard 8 ball
Här bör du dock inte sänka 8:an, då förlorar du…

Foul – felaktiga stötar – i 8 ball

Vid foul (straff) i 8 ball får motspelaren boll i hand och kan välja att placera köbollen (den vita bollen) var som helst på bordet.

Följande situationer resulterar i foul när man spelar 8-ball:

 • Köbollen bli sänkt i ett hål (förlöper) eller lämnar bordet. Även andra bollar som lämnar bordet resulterar i foul.
 • Träffar boll i fel bollserie först (t.ex. du är helfärgad men träffar halvfärgad boll)
 • Ingen boll träffar vallen efter första kontakten. Köbollen eller någon annan boll måste träffa en vall efter att första kontakten har skett.
 • Man måste ha minst en fot i golvet när man stöter.
 • Att på något sätt vidröra en boll annat än själva stöten, t.ex. råka vidröra en boll med biljardkön, handen, håret eller liknande.
 • Dubbelträff, objektbollen får bara träffas en gång av toppen på biljardkön. Inträffar oftast när köbollen ligger väldigt nära objektbollen så att det bara går att göra en väldigt kort och ”avhuggen” rörelse när man stöter.
 • Skjutstöt, att köspetsen är i kontakt med köbollen bollen längre tid än normalt och på så sätt ”föser” fram bollen.

Sen finns det lite andra, mer eller mindre ovanliga, situationer som också resulterar i foul:

 • Man får inte stöta när bollarna fortfarande är i rörelse.
 • Man får inte spela när det inte är ens tur.
 • Man får inte spela för långsamt.
 • Bete sig osportsligt (störa motspelaren, flytta på bollar, öva under matchens gång, göra markeringar på bordet, försena spelet, använda utrustningen på ett felaktigt sätt osv…)

Frågor & Svar – FAQ – 8-ball biljard

Frågor och svar från kommentarsfältet och Facebook. Om du tycker att svaret är felaktigt – eller borde utvidgas eller nyanseras – får du gärna hemskt gärna kommentera och påpeka det.

Fråga: ”Vad händer om man sänker 8:an o därefter vita går i vem vinner?”
Svar: Man förlorar. ”The shooter loses if he (a) pockets the eight ball and fouls”. Källa: WPA-pool.com regel 3.8.

Fråga: ”Om jag träffar tex hela bollar och får i den och sedan får i en randig så är det fortfarande min tur va?”
Svar: Nej, bordet fortsätter att vara öppet till en spelare sänker boll(ar) från endast en serie i en stöt (ej sprängningen eller ball in hand). Källa: WPA-pool.com regel 5.6.

Fråga”Om man spelar med dessäng i 8-ball och nominerar en boll och ett hål vad händer om 1) nominerad boll går i ett annat hål eller 2) en annan boll går i istället? Är det en felstöt och boll-i-hand för motståndaren? Ligger bollen kvar i hål?”
Svar: Turen går i båda fallen över till motspelaren. Stöten är ingen foul och det ska inte vara boll-i-hand, men man har samtidigt inte sänkt sin boll på ett korrekt sätt och turen går därför över till motspelaren. Objektbollar återplaceras inte (utöver 8:an) på bordet i 8 ball.

Kommentarer

kommentarer

Comments (25)

 1. Jonas Heiman

  Hej. Om man speal med dessäng i 8-ball och nominerar en boll och ett hål vad händer om 1) nominerad boll går i ett annat hål eller 2) en annan boll går i istället?? Är det en felstöt och boll-i-hand för motståndaren? Ligger bollen kvar i hål??

  Jonas

  Reply
  1. Håkan

   Hej!
   Turen går – som jag förstår det – i båda fallen över till motspelaren. Stöten är ingen foul och det ska inte vara boll-i-hand, men man har samtidigt inte sänkt sin boll på ett korrekt sätt och turen går därför över till motspelaren. Objektbollar återplaceras inte (utöver 8:an) på bordet i 8 ball.

   Reply
   1. Jonas Heiman

    Tack 🙂

    Reply
  2. Jonas Appelkvist

   Bollarna ligger kvar du får ej fortsätta och ej boll i hand

   Reply
   1. Albin

    Hej ! Om motståndaren sänker sin boll samtidigt sänker vita och min boll vad gör man då ?

    Reply
 2. Yusuf gulenay

  På spregningen om svarta bollen går in först sen en boll till går i hålet va hender

  Reply
 3. Yusuf

  Ner man spenger bollar om 8 går in först sen en boll till går in vad hender

  Reply
 4. Rune

  Vad händer om jag bara har 8:an kvar och träffar 8:an men sänker vit boll?

  Reply
 5. Björn Gustafsson

  Om köbollen vidrör en egen boll, är det då korrekt att spela bort köbollen från den egna bollen och in i vall?

  Reply
  1. Mattias

   Ja, det stämmer.

   5.9 Touching Balls

   If the cue ball is touching an object ball, the shooter must not play the cue ball in the direction of that ball. He is considered to have hit the touching ball when he shoots away from it if the ball is on for the shot.

   Reply
 6. Denis

  Vad händer om man skjuter den svarta bollen av bordet. Alltså att den svarta bollen (8) lämnar bordet vad händer då förlorar man direkt då också?

  Reply
 7. Göran

  Om vit boll ligger nära hål och ramlar i efter en stund innan motspelaren gjort sin stöt? Vad händer?

  Reply
  1. Jonny Carlberg

   Det blir en foul då.

   Reply
 8. anders grahn

  Följande händer. Spelet är i gång och spelarna har valt höga respekt låga. Då gör ena spelaren en korrekt boll i dessäng, men råkar samtidigt sätta en an motståndarens bollar. Är det en felställt eller inte. Eller om man råkar sätta två av sina egna i samma stöt, men bara sagt att dessäng på den ena. Är det då en felstöt?

  Reply
 9. dadad

  vad händer om man bara har den svarta bollen (8) och den vita bllen kvar, och man skjuter in den vita bollen in men inte den svarta bollen.

  Reply
 10. Martin

  Vad händer om man bara har den vita bollen och den svartta bollen, man ska skujta in den svrta, medn den svarta går inte in istället går den vita in i hållet?..

  Reply
 11. Noah brodin

  Hej, är det okej att lobba den vita över en kula eller räknas det som foul, svara inte om du inte vet.

  Reply
 12. Linus Törnil

  Hej.
  I 8-ball
  Om motståndaren sänker min sista boll i sin stöt och jag då bara ha åttan kvar. I vilket hål skall jag slå i den?

  Reply
 13. Göran

  Hej! Om jag har bara den svarta kvar att sänka, och träffar svart korrekt med köbollen, men svart träffar
  Motståndarens boll, så den går i hål före svart. Vad händer då???
  Göran.

  Reply
 14. Rickard Olsson

  Hej. Vad händer om man i en o samma stöt skjuter först i sin egen färg o därefter åttan. Man har ju då inte förannonserat vilket hål åttan ska in i!

  Reply
 15. Fredrik Persson

  Hallå,
  Var i WPAs regler står att inte fler bollar får gå i? Tror det svaret blev fel jag..
  /Fredrik

  Reply
 16. Thomas

  Får man använda 8:än efter sprängning (öppet bord) för för att välja höga eller låga?

  Reply
 17. Viktor Johansson

  Om min motståndare sänker MIN sista kula, måste jag fortfarande sänka 8:an i det motstående hålet från där han sänkte den?

  Reply
 18. Elisabeth

  Vad händer om man inte väljer hål efter man fått i sin sista boll i mitten. Man skjuter sedan och missar hålet man siktade på. Får man då nästa gång välja ett nytt hål att köra i som ligger bättre till?

  Reply

Leave your comment

<