Oavsett om du är proffs eller nybörjare är det värt att investera i en bra biljardkö. Biljardköerna du lånar i biljardhallen är ofta av varierande kvalitet, det är exempelvis väldigt vanligt att biljardköerna inte är helt raka, vilket du enkelt kan se på spetsen om du rullar biljardkön mot biljardbordet.
Att du dessutom kommer spela med olika köer med olika vikt, längd och andra egenheter gör att det blir svårt att ”bli ett med kön”, som du bör bli för att kunna utvecklas i ditt biljardspel.
De två starkaste argumenten för att köpa en egen biljardkö är alltså att den sannolikt är bättre än biljardkön i biljardhallen samt att du får kontinuitet då du alltid spelar med samma kö.
Biljardkö – Nybörjare
Omega Maple är en bra och prisvärd biljardkö för nybörjaren, biljardkön är 145 cm lång endelad med en köspets på 13 mm. Perfekt om du precis har börjat intressera dig för biljard och vill ha din egen kö.
- Pris: 399 kr
- Garanti: 12 månader
- Leveranstid: 1-3 dagar
Cool 2-delad biljardkö
För dig som vill ha en biljardkö som sticker ut är CueSoul Rockin det perfekta valet. Snyggt mönstrad svartvit design, 145 cm lång biljardkö med lindat handtag. Tillverkad i nordamerikansk lönn med fog i rostfritt stål.
Levereras i skyddande förpackning + handduk.
- Pris: 604 kr
- 30 dagars returtid
- Leveranstid: 1-2 veckor
Biljardkö – avancerad nybörjare
Tvådelad biljardkö från BCE. Biljardkön är tillverkad i kanadensiskt lövträ, spetsen är limläder 13 mm.
- Pris: 449 kr
- Garanti: 12 månader
- Leveranstid: 1-2 dagar.
Biljardkö – Avancerad / proffs
S17 är en biljardkö från Star tillverkad i hård lönn. Skaftet är flätat med irländsk tråd för ett skönt och bra grepp. Premium köläder och skaft i hårt lönnträ.
En kvalitetskö som är riktigt snygg och rimligt prissatt.
- Pris: 1 995 kr
- 24 månaders garanti
- Snabb leverans
Info om biljardköer
En biljardkö är runt 150 cm lång och väger ca 500-600 gram (18-21oz), själva kön är ofta tillverkad i sockerlönn som har visat sig vara ett bra material att tillverka biljardköer i tack vare materialets hårdhet och stelhet.
Köspetsens diameter är på runt 12-13 mm (snookerköer har ännu tunnare köspets), biljardkön är avsmalnande från handtaget ner till toppen/kölädret.
Längst fram på köspetsen sitter köbenet som är en förstärkning, och längst fram på köbenet sitter kölädret som är rundat och den del av biljardkön som stöter mot bollen.
Biljardköer är ofta tvådelade och skruvas ihop i gängan som finns i mitten av kön.
Biljardköer – Tips
- Om du spelar med din egen biljardkö i en biljardhall är ett tips att låna hallens kö när du spränger för att inte förstöra din egen kö, en sprängning innebär annars stora påfrestningar på din biljardkö och förkortar dess livslängd avsevärt. Det finns även speciella sprängköer som är till för just sprängningen.
- Ha inte din biljardkö lutandes mot en vägg eller ha någon belastning på den, den kan då böjas. Skruva i stället isär den (om den är tvådelad) och förvara den i ett köställ/fodral när den inte används. Köer är även känsliga för stora temperaturväxlingar och fukt.
- Spela så mycket du bara kan med din egna biljardkö så att du och biljardkön blir ett sammansvetsat – och förhoppningsvis framgångsrikt – par.
Lycka till med ditt biljardspel!