9-ball (nine ball) är en biljardvariant som väldigt kortfattat går ut på att sänka boll nummer 9. När man spelar 9 ball använder man sig endast av bollarna med nummer 1 till 9 som läggs upp i en diamant (en rombformation) med boll 1 längst fram och boll 9 i mitten.

Bollen med lägst nummer är alltid objektboll och den boll spelaren först måste träffa med köbollen (den vita bollen). För att få fortsätta spela måste man både träffa objektbollen med lägst nummer och sänka en boll – antingen objektbollen eller någon annan boll på bordet. Sänker man 9:an har man vunnit.

Sprängning i 9-ball

Vid sprängningen i 9-ball måste boll 1 träffas först. För att få fortsätta spela efter utförd sprängning måste en eller flera bollar sänkas i sprängningen, annars går turen över till motspelaren.

Placering av bollar vid 9 ball, placeringen av boll 1 och boll 9 är vad som är viktigt vid utplaceringen av bollarna, de andra bollarna kan placeras ut s. Notera att bollarna ska ligga tight och inte luftigt som på illustrationen ovan.

För en korrekt sprängning gäller följande:

 • Boll 1 måste träffas först och därefter måste antingen minst en boll sänkas eller så måste minst fyra numrerade bollar träffa en vall.
 • Om köbollen förlöper eller lämnar bordet är det foul och motspelaren får boll-i-hand.
 • Om objektbollen lämnar bordet är det foul och motspelaren får boll-i-hand. Objektbollen återplaceras inte.
 • Sänker man boll 9 i sprängningen har man automatiskt vunnit. Om köbollen förlöper i samma stöt blir 9:an istället återplacerad vid markeringen vid fotändan av bordet.

Spelets gång i 9-ball

För att få fortsätta spela i 9-ball behöver man göra en korrekt stöt – vilket innebär att man träffar objektbollen med lägst nummer – och därefter sänka minst en boll. Bollarna måste inte sänkas i nummerordning, men bollen med lägst nummer behöver träffas först.

När 9:an har sänkts har man vunnit omgången.

Fouls i 9-ball – Felaktiga stötar

Följande situationer innebär foul (en felaktig stöt), vilket innebär att turen går över till motspelaren som får boll-i-hand och kan placera ut köbollen var som helst på bordet.

 • Att röra vid eller flytta köbollen.
 • Att köbollen förlöper eller lämnar bordet.
 • Träffa fel boll: att inte träffa objektbollen med lägst nummer på bordet.
 • Om ingen boll sänks är det foul om ingen boll träffar vallen efter första kontakten (även om man har träffat bollen med lägst nummer med objektbollen).
 • Att sänka 9:an och köbollen i samma stöt.
 • Man måste ha minst en fot i golvet när man stöter
 • Träffa objektbollen två gånger med kön i samma stöt
 • Att stöta när inte alla bollar ligger stilla.
 • Push shot, att ”fösa” iväg köbollen

5:a 9:a regler – En variant av 9-ball

5:a 9:a (5-9, femma nia) är en variant av 9-ball där även boll 5 är av betydelse. Att sänka boll 5 belönas med ett poäng och boll 9 ger två poäng. När bollarna läggs upp placeras bollarna ut på samma sätt som i 9 ball, bara med skillnaden att boll 5 placeras längst bort, på motsatt sida av boll 1 i diamanten.

Man spelar till 21 poäng och det är möjligt att få mer än tre poäng i varje omgång då boll 5 och 9 återplaceras om de har sänkts när de inte stått på tur. 5:an och 9:an återplaceras då vid markeringen vid fotändan av bordet. När 9:an slutligen sänks som sista boll är omgången slut, spelaren som sänkte 9:an får spränga i nästa omgång.

5:a 9:a passar bra att spela med handikappsystem, om matchen spelas till 21 poäng kan en bättre spelare exempelvis börja på 0 poäng och en nybörjare på 10 poäng.

Kommentarer

kommentarer

Leave your comment

<